pátek 18. ledna 2013

Výroba zlatých a stříbrných šperků


Výroba zlatých šperků je vždy práce zručných zlatníků. Zlatníci provedou profesionální práci a pak je na klenotnících, aby toto krásné nové zboží prodali.

Co ale stojí za výrobou zlatého prstenu nebo jak dlouho trvá výroba jednoho zlatého řetízku, to vám dnes přiblíží dvě krátká videa, kde je jasný postup zlatníka vidět.

Zlaté šperky se u nás prodávají nejvíce ve 14ti karátovém zlatě tj. ryzosti 585/1000. Takový šperk, řekněme např. zlatý  prsten má na vnitřní straně spodní části hned několik punců - v první řadě punc 585/1000, který značí 14ti karátové zlato, dále může následovat punc konkrétního výrobce, někdy monogram zlatníka. Nejdůležitějším puncem, který garantuje ryzost zlata je punc Českého puncovního úřadu. Puncovní úřad každý kousek jednotlivě vyzkouší a po jeho kontrole získá šperk své poslední opuncování a to symbol hlavy labutě.

Můžete zde i shlédnout krátké poučné video o výrobě prstenu na zakázku. Jde o krátký a výstižný popis celého procesu.

Na rozdíl výroba zlatého řetízku je zcela strojová záležitost. Proces celého aktu výroby si opět můžete prohlédnout v tomto krátkém videu

Ať je již výroba šperku ruční či strojová, výsledný šperk odráží duši zlatníka, jeho základní vizi udělat radost a potěšit koncového zákazníka.

Žádné komentáře:

Okomentovat